Mūsu Auklīte

18 padomi, ko vecākiem vajadzētu iemācīt bērniem

Vecāki ir pirmie bērnu skolotāji un vecākiem vajadzētu pacensties, lai viņi būtu arī labākie bērna skolotāji. Bērna pirmie dzīves soļi un mācības ir pašas svarīgākās, jo vēlāk no šīm mācībām bērns pats veidos savu dzīvi, tādēļ mēs esam sagatavojuši dažus padomus, kas palīdzēs Jums labāk izskolot savus bērnus.

1. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt dzīvot aktīvu dzīvesveidu.

Nav noslēpums, ka mūsdienās bērni dzīvo mazkustīgu dzīvesveidu, kas pasliktina bērna veselības stāvokli, tādēļ ir ļoti svarīgi jau no bērna pirmajiem gadiem parādīt, cik labi ir kustēties. Darba dienās bērnu var nodarbināt ar sporta nodarbībām, iedvesmot un parādīt, ka aktīvs dzīvesveids ir daudz foršāks un stilīgāks, nekā sēdēšana mājās pie televizora un datora. Brīvdienas izmantojiet, lai kopā atpūstos, sportotu, dotos pastaigās un meklētu piedzīvojumus, tad bērns jau no mazotnes sapratīs, ka aktīvs dzīvesveids ir dzīves sastāvdaļa un nekad neapstāsies tādu dzīvot.

pict

2. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt izteikt jūtas un sajūtas.

Pieaugušie bieži vien slēpj savas jūtas un sajūtas, mazāk saka labus, patiesus vārdus, tādēļ pieaugušie no bērniem varētu mācīties, taču tā ne vienmēr notiek. Pusaudža vecumā bērnam un vecākam rodas komunikācijas kļūda, jo ļoti bieži daudz paliek noslēpts, neizrunāts, nepateikts. Nepateiktās sajūtas rada diskomfortu un bērni attālinās no vecākiem, tādēļ ir svarīgi iemācīt bērnam, ka izsakot sajūtas saglabājas tuvība un ir vieglāka komunikācija.

3. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt, kā braukt droši.

Bērna pirmais iespaids par autovadīšanu nāk tieši no vecākiem, ja brauksiet agresīvi un neievērosiet noteikumus, tad noteikti bērns nākotnē darīs tieši tāpat, bet Jūs taču negribiet, lai bērns riskē ar savu dzīvību, braucot nedroši?

5. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt, ka ir jārūpējas par saviem zobiem.

Tīrot zobus jau no bērnības un saglabājot tos tīrus, bērns nākotnē ietaupīs naudu un sāpes par zobu labošanu. Ir jāatcerās, ka zobi ir vienīgā daļa, kas neatjaunosies, taču zobi ir nepieciešami visu dzīvi.

 

6. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt, ka lasīt grāmatas ir forši.

Mūsdienās visas labās grāmatas aizēno spēles, televizors, dators, taču, ja jau no bērnības radināsiet bērnus pie grāmatu lasīšanas, tad nākotnē viņš Jums būs pateicīgs. Lasīšana attīsta prātu, fantāziju, vārdu krājumu, kas noteikti bērnam noderēs dzīvē.

7. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt, kā tikt galā ar vilšanos un dzīvot tālāk.

Dzīve ir grūta un cilvēki tiek sāpināti, ievainoti, pievilti, bet ir jāatcerās, ka tas mūs padara tikai stiprākus, jo dzīve neapstājas! Svarīgi ir parādīt bērnam, ka nekas nebeidzas ar vilšanos, jo ceļš turpinās uz priekšu un, ka no katras situācijas ir laba izeja.

8. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt, kā gatavot ēdienu.

Ēdiena gatavošana ir māksla un to derētu iemācīt bērnam, jo parasti jau pirmskolas vecuma bērni interesējas par palīdzēšanu virtuvē, tādēļ vecāku uzdevums būtu saglabāt šo interesi par gatavošanas mākslu.

fairy-springle-bread-rolls

9. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt bērniem, kā pareizi un droši lietot internetu.

Internets ir cilvēces lielākais draugs un ienaidnieks, tādēļ pirms atļaujiet bērnam lietot internetu, pārliecinieties, ka viņš zina visu, kas ir nepieciešams.

10. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt rūpēties par dabu un savu zemīti.

Šķiet, ka cilvēce iznīcina pasauli, taču ir miljoniem veidu, kā parūpēties par planētu, kurā mēs dzīvojam – atkritumu šķirošana, nemēslošana, dabas neaizskaršana, ekoloģisks dzīvesveids.

11. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt, ka pret darbu ir jāizturas ar atbildību un rūpēm.

Darbs ir atbildība un tā kā pasaulē ir bezdarbs un finansiālās krīzes, tad vecākiem ir jāiemāca bērniem rūpes un atbildība pret visāda veida darbiem, jo katrs darbs tomēr ir darbs.

12. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt darīt kaut ko, pat, ja ir bail.

Bailes no augstuma, bailes no komunikācijas, bailes no visa jaunā… Šķiet, ka vajadzētu bērniem dot padomus, lai viņi nebaidītos, jo bailes ir daudzu problēmu sakne, tomēr ir jāizvērtē, kur sākas pārgalvība un neapdomīga rīcība.

affdc9be0470d329acadbe35490a7bb4

13. Vecākiem vajadzētu bērniem parādīt kāda ir bijusi viņu bērnība.

Vecāki bieži mēdz stāstīt par savu bērnību un jaunību. Pavisam noteikti tas ir jādara, jo bērniem ir jāzina par to, kas ir bijis pirms laika, kad viņi vēl nebija šajā pasaulē.

14. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt, ka būt pašiem un pastāvēt par savu viedokli ir labi.

Mūsdienās bērni piedzimst vidē, kur nav viegli izcīnīt vietu skolā, darbā vai biznesā, tādēļ jau no bērnības ir jāiemāca, ka cilvēkam ir jābūt pašam un par savu viedokli ir jāpastāv.

15. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt, ka ir jāuzvedas pieklājīgi.

Pieklājība ir viena no īpašībām, ko cilvēki novērtē augstu, tādēļ tā ir gan noderīga priekš sevis, gan dzīvei.

16. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt, ka nedrīkst dusmoties un būt aizvainotam pret kādu.

Dusmas un aizvainojums rada veselības problēmas, negatīvu pieredzi un ne labākās sajūtas, tādēļ jau no bērnības ir jāmāca, ka ir jāpiedod, jāuztver katrā notikumā pozitīvais un jāpasakās par to, ko pieredze ir devusi. Protams, ir viegli to teikt pieaugušam cilvēkam, bet grūti to ir izprast bērnam, tādēļ katrai mācībai ir savs laiks un veids, kā to izdarīt.

 

17. Vecākiem vajadzētu bērniem parādīt, ka uz šīs pasaules ir cilvēki, kuriem klājas sliktāk.

Ir bērni, kuri ir neapmierināti ar Ziemassvētku dāvanām, bet ir arī tādi, kas nesaņem neko un ir pateicīgi par mazumiņu. Internetā ir pieejams materiālu klāsts ar to, kā dzīvo nabadzīgās valsts bērni. vai spilgtu piemēru savu bērnu dzīvēs varam ieviest apciemojot kādu nabadzīgāku ģimeni, mācot bērniem vairāk dot un mazāk ņemt.

 

18. Vecākiem vajadzētu bērniem iemācīt, ka mīlestība pret sevi, citiem un pasauli ir ļoti svarīga.

Mīlestība ir visa pamatā, tādēļ arī ir radusies dzīvība. Mācīsim bērnus mīlēt sevi, pasauli, visu niecīgo radībiņu, tad ari bērniem dzīvē viss izdosies daudz vieglāk.